Paginata 31. okt 2009

Så er Paginata tilgængeligt for alle!

Tilbage i 2004 besluttede jeg at lave mit eget lille CMS. Det var mest for sjov, men også fordi jeg var begyndt at vedligeholde min mors hjemmeside, og det var et hyr at lave ændringer når hun skulle sende tekster til mig, og jeg så skulle redigere siden efterfølgende, og få det godkendt og få nye ændringer og så videre og så videre. Jeg kiggede på en del af de systemer der eksisterede dengang, og fandt at ingen af dem var enkle nok til at min mor ville kunne bruge dem - selv hvis jeg satte det hele op for hende.

Samtidig savnede jeg også et lækkert system til min egen hjemmeside, og var ligeledes utilfreds med mulighederne i mange af de eksisterende systemer. Og så havde jeg bare lyst til at kode et eller andet jeg også ville bruge til dagligt, så jeg gik i gang med et lille enkelt CMS. Jeg kaldte det Paginata - som vist betyder noget i retning af "lille side"

Det nåede igennem mange iterationer før det nåede en form jeg var nogenlunde tilfreds med - og så alligevel ikke ... Jeg startede ikke ud med nogen særlig klar plan, andet end at det skulle være enkelt at bruge, og man skulle kunne lave sider med et hvilket som helst udseende, og der måtte absolut ikke være noget krav om at design eller layout skulle modificeres ved hjælp af PHP-kode eller den slags.

Jeg kiggede på adskillige såkaldt "brugervenlige" cms'er, og fandt ikke et eneste hvor en almindelig bruger ville være i stand til at omkonfigurere layoutet - derfor besluttede jeg at lave mit eget. Oprindelig ville jeg lave det i Java, med servlets og JSP, men fandt hurtigt ud af at det ville gøre det alt for svært at finde (billige) hostingløsninger der understøttede den slags. Derfor gik jeg modvilligt over til PHP, der dengang vist var i en version 3.2 eller lignende - det var et forfærdeligt "primitivt" sprog dengang, uden nogen form for objektorientering, og med en masse mangler i api'et. Men jeg lærte mig selv det, og blev bedre og bedre, samtidig med at sproget selv modnede. Det betyder desværre at koden er noget af en rodebutik, med vidt forskellige arkitekturtræk, og nogle koncepter udført på både den ene, den anden og den tredje måde.

Der trænger til at blive ryddet op, men samtidig er der en masse brugbare ideer i systemet, så det vil næsten være synd at smide det hele ud og begynde forfra. Så i stedet for at bruge afsindig lang tid på at lave et nyt, bedre designet system, vil jeg udskifte dele af det eksisterende - og hele tiden fokusere på at min hjemmeside - www.peterlind.dk - der har kørt på systemet lige siden jeg startede udviklingen, bliver ved med at fungere. Altså fungere for de besøgende - der vil komme alt for mange fejl i administrationsdelen til at jeg orker at rette det hele hver gang.

Ydermere har jeg åbnet systemet, så alle og enhver kan downloade det, installere det selv, bruge det, eksperimentere med det, eller stjæle ideer eller kopiere kode fra det. Hent systemet og læs mere på /paginata/download.

Indtil videre har jeg ikke planer om at åbne for at andre kan levere kode til systemet, men nogle af de nye ideer jeg arbejder på, gør at det hele bliver langt mere modulært, så det skulle faktisk blive muligt at åbne dele af koden for bidrag. Men det ligger nok et godt stykke ude i fremtiden. Indtil da, download systemet, prøv det, følg med her på bloggen, og skriv gerne til mig med kommentarer på paginata@peterlind.dk.

Læs mere om Paginata.

Download systemet så du selv kan lege med det!

Tilføj kommentar

www.peterlind.dk

Nyeste blog-indlæg