Bo Bech 5. mar 2008

Jeg er endnu engang blevet vildt begejstret for TV3's "Med kniven for struben", hvor mesterkokken Bo Bech besøger kriseramte restauranter og forsøger at hjælpe dem på fode igen. Programmet er tydeligvis inspireret af, eller kopieret fra, Gordon Ramseys Køkkenmareridt (ikke at forveksle med Hell's Kitchen, der bare var en dum reality-konkurrence), men jeg synes faktisk at den danske udgave klarer sig rigtig godt!

Programmet er lidt i familie med et andet engelsk program "I'll show them who's boss", hvor forretningsrådgiveren Gerry Robinson besøgte meget forskelligartede virksomheder, og forsøgte at hjælpe dem ud af deres meget store kriser - som regel kriser der drejede sig om at ingen helt vidste hvem der egentlig bestemte, deraf titlen. Robinson fik nogle drøje hug, og mange virksomheder nægtede pure at følge hans råd, og holdt hårdnakket på at han var ude på at få dem til at gå konkurs. Andre virksomheder (som regel familieejede) havde nogle enorme interne opgør, hvor Robinson mere virkede som katalysatoren der satte gang i processen, end som den egentlige problemløser (det er jo trods alt op til folk selv at løse deres problemer). Dette program er iøvrigt igen inspireret af serien "Troubleshooter" helt tilbage fra slut-firserne, med Sir John Harvey-Jones (der desværre døde her i starten af 2008) i rollen som dramatisk problemknuser - og han fik næsten lige så mange skæld ud som Robinson fik, og som Ramsey gav ...

Der er også danske programmer der handler om mere blandet business end restauranter, for tiden for eksempel DRs "Når bundlinjen bløder" der dog fortrinsvis beskæftiger sig med iværksættere (eller meget unge virksomheder) der ikke er kommet helt godt i gang, fremfor gamle virksomheder der er på vej i den forkerte retning. Serien har også forskellige værter/eksperter i hvert afsnit og der er derfor hverken de store konflikter eller den genkendelsens glæde som en serie jo helst skal have.

Men Bo Bech er ikke bleg for at gå i clinch med de folk han skal hjælpe - ofte er det gamle veletablerede steder der simpelthen er på vej direkte i afgrunden, ofte på grund af forstokkede ideer eller ideologier om hvordan verden burde se ud, og tit med nogle virkelig ukloge uvaner med hensyn til den daglige drift. Det har ført til nogle fantastiske konfrontationer, mest udpræget i forbindelse med Skotterup Turistfælde, undskyld, Kro, der efter få dage simpelthen nægtede Bo Bech og kamera-holdet adgang til deres etablissement. Det var i første sæson, og nu er anden sæson godt i gang, og den er næsten endnu bedre.

Da vi tv-seere i første sæson blev introduceret til "mesterkokken Bo Bech", sad vi måbende og tænkte på hvem i alverden den mand var, og hvordan kunne han kalde sig mesterkok når vi aldrig havde hørt om ham før? For vi gennemsnitlige tv-seere ved jo alt om hvem der er noget på gastro-scenen her i landet, right! Men jeg synes bestemt at han har bevist sit værd, for det ser vitterlig ud som om han både er en dygtig kok, og en dygtig restaurationschef - de steder der har fulgt hans vejledninger har klaret sig godt, og de steder der har trodset hans forslag har klaret sig mindre godt ... Han har bestemt ikke Gordon Ramseys hidsighed, men tilgengæld er han meget ærlig, og siger tit tingene lidt mere direkte end nødvendigt (noget jeg sætter stor pris på, og som giver knaldgodt tv). Han har et 'sjovt' sprog, for eksempel når det drejer sig om at finde metaforer for arbejdsmetoder (der er tit mange "pisse-i-bukserne" henvisninger), og så er det fascinerende at høre hvordan hans speak (der jo må være grundigt planlagt og indøvet) næsten altid lyder mere kikset end de umiddelbare reaktioner (der tydeligvis ikke kan være så grundigt planlagt).

Bo Bech er en spøjs tv-vært, men jeg er glad for at man ikke har valgt nogle af de overeksponerede (og halvgale) tv-kokke der ellers befolker æteren, Nicolai Kirk, Søren Gerricke, Claus Meyer, Camilla Plum eller det der er værre. Bech er måske ikke super-diplomatisk, men det ville jo også være dødssygt tv, og samtidig har han lidt en forståelse for at andre laver en anden slags mad, og så har han som sagt forretningstæft. Det kan godt være at det ser ud som om programmerne ikke laver andet end at skælde ud på den eksisterende kok, vælge at købe friske råvarer i stedet for at handle i supermarkedet, og så i øvrigt laver et nyt menukort, og eventuelt et nyt navn - men det med menukortet er også noget af det vigtigste i en restaurant. Kortet er stedets identitet, de fleste kunder kigger på kortet før de kigger på reklamer og anmeldelser - og hvis man ikke får en fornemmelse af hvad stedet egentlig er, så mister det sit 'brand' og der er derfor ingen grund til at komme tilbage igen.

Et nyt menukort er også en slags genfødsel, og det i sig selv kan være en vigtig begivenhed for de involverede - at noget så synligt er forandret gør at man pludselig kan se på sit arbejde på en ny måde, og måske begynder at forstå at andre ting også kan eller bør forandres!

Jeg glæder mig til de næste mange afsnit i serien, og håber at der kommer en tredje sæson engang i 2009!

Og forresten - hvis nogen ved om man kan skaffe første sæson (eller om TV3 genudsender den), så giv et kald på peter@peterlind.dk !

Kommentarer

S Friis 15. februar 2011 kl. 14:34
tar du pis på os. jeg syntes hans program fremstår som en ussel bambuskopi af origanelen. uanset hans faglige færdigheder er han bare klam nedladende og fuldstændig blottet for karma eller integritet. halvdelen af hans uddelte visdom er er enten møntet på at pleje hans eget ego eller fremstille hans ofre frem for at hjælpe dem, og jeg er ellers ganske positiv over for både original udsendelserne og konceptet på dansk. jeg brækker mig bare over bo inden han for vist mig frem til et bord.

Tilføj kommentar

www.peterlind.dk

Nyeste blog-indlæg