Foto

Blitz

Jeg har været ret ked af kvaliteten af den indbyggede blitz i mit Canon EOS XT - den er stort set ikke bedre end den blændelampe der sidder i de fleste point'n'shoot kamera. Og når jeg så ser hvor fantastiske billeder Anders kan få ud af sit kamera, så bliver jeg endnu mere misundelig.

En af de vigtigste ting ved en rigtig (ekstern) blitz, er at man kan pege den i andre retninger end direkte i fjæset på sit motiv - og det giver en usædvanlig god effekt at pege den op imod et hvidt loft, så lyset bliver kastet lettere diffust tilbage.

Og så slog det mig - man kan da bare afbøje lyset fra den indbyggede blitz! Jeg lavede et hurtigt eksperiment med et stort stykke sølvpapir (med den blanke side udad!) monteret i en vinkel foran blitzen. Det så utrolig tåbeligt ud, men gav et helt fantastisk resultat!

Se for eksempel disse tre billeder af Helle (klik på dem for lidt større udgaver):
Den indbyggede blitz skærer sig ind i billedet, og giver nogle uønskede reflekser. Samtidig forsvinder baggrunden næsten helt.
Den hjemmelavede reflektor giver et blødere billede, hvor detaljerne stadig står vildt skarpt - og baggrunden er kommet lidt mere i spil.
Bemærk i øvrigt at man kan se lysreflektionen fra blitzen på væggen øverst i billedet.
Uden blitz bliver eksponeringstiden 10 gange så lang, og billedet bliver uværgeligt lidt sløret - samtidig med at farverne rykker sig. Baggrunden får også alt for meget lys i forhold til forgrunden.

Men altså - med et stykke sølvpapir til ingen penge kan man straks gøre sine billeder markant bedre. Jeg skal da helt klart eksperimentere lidt mere med den slags (også selv om jeg nok snart bider det i mig, og køber en rigtig blitz).


Artikler om fotografering

Gallerier