Look Around You 21. feb 2008

Jeg har lige opdaget en ret fantastisk BBC-serie, der er en slags spoof på alle de videnskabsprogrammer vi kender fra de tidlige 80'ere - herhjemme i Danmark havde vi ViTek og Leksikassen, og Forsøg med ... ikke at forglemme. Og så var der jo også et væld af programmer vi kun så i skolen, venligst stillet til rådighed af Statens Filmcentral.

Nå, men Look Around You er meget anderledes - ved første øjekast virker det ret normalt, nogle af tingene er måske ikke helt videnskabelige korrekte, men programmerne er jo gamle ... men så begynder de at blive så ekstremt sære at man ikke helt ved om man skal grine eller græde (jeg vælger for det meste det første).

Programmerne har en utrolig tør humor, og der er sikkert mange jokes som man kun forstår når man vitterlig ved hvordan tingene i virkeligheden hænger sammen, men det bliver det kun sjovere af.

Jeg opdagede nogle af programmerne på youtube, men man kan også købe dem på dvd - jeg anbefaler dog et kig på nogel af de korte 10-minutters afsnit af sæson 1 - det er ikke nødvendigt at se dem i rækkefølge, hvert program slutter af med lidt info om "in the next programme we will look at ...", men det passer alligevel aldrig :-)

  1. Maths
  2. Water
  3. Germs
  4. Ghosts
  5. Sulphur
  6. Music
  7. Iron
  8. The Brain

Youtube er flink til at henvise til nogle klip fra sæson 2 - det er længere programmer, men de er stadig fantastiske!


update: Nicolai fortæller mig at DR-2 faktisk har sendt Look Around You under det gode danske navn: "Det' ikk' Viden Om" her i sommers. Navnet er selvfølgelig en kombination af DRs eget "Viden Om", og det engelske comedy-satire-program "Not the nine o'clock news" fra omkring 1980, der på dansk hed "Det ikk' TV-Avisen". Jeg ved ikke rigtig hvad jeg synes om titlen, på en måde er det lidt genialt, for det bringer minder om de tidlige firsere, samtidig med at det giver en smag af tør, satirisk, engelsk humor, samtidig med at det fortæller at der her er tale om en parodi på et ellers velkendt dokumentarisk fænomen ... Men på den anden side så er det en lidt dum titel der som altid forsøger at inddrage en masse af oversætterens egne referencer, i stedet for blot at oversætte den udenlandske titel. "Se omkring dig!"

Tilføj kommentar

www.peterlind.dk

Nyeste blog-indlæg