LEGO

Da jeg første gang fik min egen lejlighed, manglede jeg naturligvis en masse møbler. IKEA var for det meste et sikkert valg, men med hensyn til mit sofabord, ønskede jeg mig noget ganske særligt.

Jeg havde "arvet" en stor glasplade fra min morfars butiks disk, en glasplade med masser af ridser og skrammer, men allesammen fra mønter, så det i sig selv var jo en lille historie. Men jeg ville også gerne have at sofabordet fortalte noget om mig - at det var personligt på en eller anden måde - og det måtte jeg jo så lade være op til de ben jeg skulle konstruere.

Efter rigtig mange overvejelser, der blandt andet berørte bøger, maskindele, gamle computere og nogle sindrige skulpturer, kom jeg til den konklusion at jeg skulle bygge sofabordets ben af LEGO.

Det tog en den eksperimenteren frem og tilbage, og jeg brugte virkelig mange LEGO-klodser (jeg havde heldigvis en anseelig samling af 2x4 klodser, så så længe jeg kunne holde mig til dem, ville jeg være godt på vej.

Den endelige konstruktion kom til at basere sig på en cylinder - egentlig to forskudte fem-kanter, omkranset af to forskudte ti-kanter - der blev til en art græsk søjle. Samme grundkonstruktion blev brugt til fødderne, hvor de to ti-kanter blot blev gjort til tyve fødder, og til toppen hvor en tyve-takket stjerne skulle holde bordpladen.

Her på siden har jeg angivet nogle CAD-tegninger og samle-vejledninger for dem der skulle have lyst til at bygge deres eget sofabord. Husk dog at klodserne bør limes sammen for at det skal kunne holde, og vær også opmærksom på at du bliver nødt til at save eller skære i nogle af klodserne.

Men god byggelyst!

Cylinder

Den grundlæggende komponent i hele konstruktionen. Start her.

70 stk. 2x4 klodser

Søjle-del

En samling af cylinder-ringe bliver til en søjle. Der er ikke noget overraskende her.

3 x 280 stk. 2x4 klodser

Fod

185 stk. 2x4 klodser
 10 stk. 2x4 klodser med hjørnerne skåret af
 10 stk. 2x2 klodser.

Top

556 stk. 2x4 klodser
20 stk. 2x4 klodser med hjørnerne skåret af
50 stk. 2x2 klodser.

Bordben

Det samlede bordben, der er samlet af alle de ovenstående dele.

1581 stk. 2x4 klodser
30 stk. 2x4 klodser med hjørnerne skåret af
60 stk. 2x2 klodser.

Konstruktioner

Artikler

Samlinger

Billedserier